2024 Duifje ‘lied van verzet’

Het Duifje van 26 mei 2024 had als thema: ‘lied van verzet’. Wat hebben we met liederen van verzet in deze tijd van oorlogen, van vluchtelingen, van een verkiezingsuitslag anders dan anders? Zijn er nog liederen van Verzet? 

Maas vertelde over protestliederen door de tijden heen: sommige psalmen zijn te beschouwen als protestliederen uit de tijd van de Bijbel; er zijn verzetsliederen uit oorlogstijden: de 2e wereldoorlog en bijvoorbeeld ook de Vietnamoorlog. Protestliederen zijn zeker ook van deze tijd: we vinden ze in de vertalingen van Huub Oosterhuis, maar ook, en door de tijden heen, zijn er protestliederen geschreven tegen racisme en discriminatie. Tijdens de bijeenkomst klonk de inspirerende muziek van protestliederen zoals het lied ‘Where have all the flowers gone’ van Pete Seeger, van ‘We shall overcome’ dat al op zoveel momenten in zoveel verschillende versies en op zoveel plaatsen gezongen is, en van het lied ‘Tegen de derde wereldoorlog’ van Huub Oosterhuis.

We luisterden naar het verhaal van Toon Tellegen waarin de dieren zich afvroegen of ze Oor-log wel eens op bezoek gehad hadden of op bezoek wilden hebben. Ze kenden wel Oor-wurm en Oor-kwal, maar geen Oor-log. En eigenlijk hoefden ze die ook niet te leren kennen…

Toeval of niet: in de week voorafgaand aan het Duifje werd het lied ‘Failliet’ in het kader van de klimaatmars op 31 mei rondgestuurd in het land. Op veel plekken in het land werd dit lied ingestudeerd, zo ook in ons Duifje. We sloten het klimaatlied af met een Afrikaans gebedslied om ontferming: E Mokonzi. We kregen de Geest mee vanuit Johannes 20 en zongen samen: Geef ons Uw vrede.  

Als afsluiting was er natuurlijk heerlijke soep en genoeg eten voor iedereen. Maar … vooral gezellig samen zijn.