2024 Kunst en iconen rond dood en leven

Op zondagmiddag 21 april 2024 gaf Johan Maat een presentatie over kunst en iconen rond het thema ‘dood en leven’. De presentatie vond plaats in de Dorpskerk, Kerkpad 1.

Vragen over leven en dood zijn van alle tijden, culturen en godsdiensten. In antwoord op deze vragen vinden we door de geschiedenis heen in de kunst voorstellingen van hemel en hel. De voorstellingen laten zien dat angst voor de dood eeuwenlang werd aangewakkerd. Dat is gelukkig veranderd.

In het Christendom heeft Pasen een centrale betekenis. Het feest gaat over opstanding en nieuw leven. Ook dat vinden we terug in de kunst en op iconen. Naast angstaanjagende voorstellingen van de hel zijn er ook prachtige, bemoedigende tekeningen en fresco’s over Christus die de mens wegtrekt uit de dood.

Bij de presentatie op 21 april heeft Johan Maat voorstellingen laten zien uit de rijke traditie van kunst en iconen en lichtte hij de achtergronden van elk van deze voorstellingen toe. In de loop van de presentatie werd duidelijk wat de visie op de dood is vanuit het perspectief van het Oosterse Christendom: dood en leven worden met elkaar verbonden in een alomvattende positieve visie.
De presentatie werd aangevuld met momenten van muziek uit de Oosterse traditie van de kerk.    

Na afloop dronken en aten we samen.

Geboorte van Christus door Giovanni di Paolo